Hyppää sisältöön

IPF:n hoito

Hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen ja taudin etenemisen hidastaminen. Hoitona voi olla lääkehoito, keuhkokuntoutus tai happihoito, joillekin potilaille myös keuhkojen siirto voi tulla kyseeseen. Erittäin tärkeässä roolissa on omahoito, johon kuuluvat mm. tupakoimattomuus, liikunta, terveellinen ruokavalio ja rokotukset.
LÄÄKEHOITO

Lääkehoito jarruttaa IPF:n etenemistä

Elimistön yritykset korjata vaurioita arpikudosta muodostamalla käynnistävät mutkikkaan tapahtumaketjun. Sitä ei kuitenkaan tunneta vielä riittävästi, jotta olisi mahdollista kehittää tällaiset tapahtumaketjut kokonaan pysäyttävä lääke.

Fibrotisoitumista estävällä hoidolla voidaan hidastaa taudin etenemistä, ja laajoissa tutkimuksissa onkin todettu, että sairautta voidaan jarruttaa. Niin kutsutut antifibroottiset lääkkeet estävät arpikudoksen muodostumista ja hidastavat siten sairauden etenemistä.

OMAHOITO

Hyvät elintavat hoidon tukena

Oma aktiivinen ote on tärkeä osa IPF:n hoitoa. Parempiin elintapoihin panostamalla on mahdollista viettää täysipainoista elämää myös diagnoosin jälkeen.

Lue lisää
KEUHKOJEN SIIRTO

Osalla potilaista on mahdollisuus keuhkojen siirtoon

Keuhkojen siirto on IPF:n potentiaalinen hoitokeino. Sitä voidaan kuitenkin harkita vain harvojen potilaiden tapauksessa. Sopivia luovutuselimiä on vaikea löytää, ja potilaan on oltava riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa siirtotoimenpidettä varten. Toimenpiteen yläikäraja on monissa sairaaloissa 65 vuotta. Keuhkojen siirron mahdollisuudesta voi keskustella oman lääkärin kanssa.

 

PALLIATIIVINEN HOITO

Palliatiivinen hoito tukee sairastunutta ja läheisiä

Palliatiivinen eli oireita lievittävä hoito on potilaan ja läheisten kokonaisvaltaista hoitoa. Se voidaan aloittaa jo IPF:n varhaisessa vaiheessa.

Lue lisää
KIRJAUDU POTILAANA

Käytätkö Rochen lääkettä IPF:n hoitoon?

Kirjautumalla saat ohjeet lääkehoitoa tukevaan materiaaliin. Voit kirjautua sivuille käyttämällä lääkepakkauksesta löytyvää VNR-koodia.

Hae