Hyppää sisältöön

Tietoa IPF:stä

IPF eli idiopaattinen keuhkofibroosi on harvinainen keuhkosairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Suomessa tautia sairastaa noin 1000 ihmistä.

IPF:ssä keuhkokudos arpeutuu eli fibrosoituu ajan myötä. Arpeutuminen hankaloittaa hengittämistä, sillä se paksuntaa ja jäykistää keuhkokudosta. Tällöin hapen pääsy keuhkoista verenkiertoon vaikeutuu. IPF voidaan todeta missä iässä tahansa, mutta tavallisesti 60 ikävuoden jälkeen. Oikean hoidon avulla voidaan ylläpitää täysipainoista elämää: liikunta, ruokavalio, tupakoimattomuus sekä rokotukset tukevat potilaan hoitoa.

Koska IPF on monimuotoinen ja yksilöllinen sairaus, kannattaa omaan sairauteen liittyvissä kysymyksissä kääntyä hoitavan lääkärin tai keuhkohoitajan puoleen.

IPF lukuina

  • Noin 1000 potilasta Suomessa
  • Todetaan tavallisesti 60 ikävuoden jälkeen
  • Arviolta 10 % tapauksista on perinnöllistä alkuperää

Kuka sairastuu idiopaattiseen keuhkofibroosiin?

Arviolta noin 10% uusista IPF-tapauksista on perinnöllistä alkuperää. Tupakointi lisää taudin ilmaantuvuutta, mutta sitä todetaan myös tupakoimattomilla. Erityisesti tupakoinnin aiheuttama keuhkolaajentuma (emfyseema) lisää sairastumisriskiä.

Mikä tahansa työperäinen altiste, joka vaurioittaa keuhkoja, on keuhkofibroosin riskitekijä. Erityisesti maanviljelijöillä, kaivostyössä sekä rakennusalalla työskennelleillä (aiheuttajana kivipöly ja asbesti) on suurempi riski sairastua.

Jotkin syöpälääkkeet ja keuhkojen alueelle annettu sädehoito voivat lisätä riskiä sairastua IPF:ään. Muun muassa sydämen rytmihäiriölääke amiodaroni ja virtsatieinfektioiden estolääke nitrofurantoiini ovat ennen uusia seurantaohjeiden voimaantuloa voineet aiheuttaa idiopaattista keuhkofibroosia.

OIREET

Mitä oireita sairauteen liittyy?

IPF:n oireet johtuvat keuhkokudoksen arpeutumisesta. Oireet ovat yksilöllisiä ja sairauden kulku vaihtelee. Tavallisimmat oireet ovat yskä ja hengenahdistus, jotka ilmaantuvat vähitellen vuosien aikana.

Lue lisää
DIAGNOSOINTI

Miten IPF todetaan?

IPF:n toteaminen edellyttää tiettyjä oireita ja löydöksiä, keuhkolääkärin tutkimusta sekä kuvantavia tutkimuksia. Läheinen on hyvä ottaa mukaan vastaanotolle.

Lue lisää

 

SAIRAUDEN ETENEMINEN

IPF:n synty ja taudin eteneminen

IPF on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. Itseä askarruttavista asioista kannattaa keskustella avoimesti hoitohenkilökunnan ja läheistensä kanssa.

Lue lisää
USEIN KYSYTTYÄ

Vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Keuhkofibroosi on harvinainen sairaus, joka herättää paljon kysymyksiä. Mistä keuhkofibroosi johtuu? Onko liikunta turvallista IPF:ään sairastuneen keuhkoille? Kokosimme yhteen yleisimmät kysymykset ja etsimme niihin vastaukset.

Katso UKK

Hae