Hyppää sisältöön

Sairauden eteneminen

IPF:ssä keuhkoissa olevat pienet keuhkorakkulat, alveolit, korvautuvat asteittain fibroottisella arpikudoksella. Arpeutuminen alkaa keuhkorakkuloiden välisestä kudoksesta, jossa havaitaan hunajakennotyyppisiä verkkomaisia muutoksia, sidekudossolujen liiallista jakautumista ja sidekudosmuodostusta. Arpeutuminen johtaa keuhkorakkuloiden välisen kudoksen paksuuntumiseen. Näiden muutosten seurauksena kaasujenvaihto keuhkoissa häiriintyy, keuhkot jäykistyvät, ja potilaan hengitys vaikeutuu.

IPF:n kulku vaihtelee potilaskohtaisesti, ja sitä ei voida ennakoida tarkasti edes diagnoosin varmistumisen jälkeen. Joidenkin kohdalla sairaus ja sen oireet voivat pysyä suhteellisen vakaina vuosien ajan, kun taas toisilla oireet voivat pahentua melko nopeasti. Antifibroottiset lääkkeet estävät arpikudoksen muodostumista ja hidastavat siten sairauden etenemistä.

IPF voi myös pahentua nopeasti äkillisinä pahenenemisjaksoina. Pahenemisjaksojen aikana esiintyy tyypillisesti voimakasta hengenahdistusta, rajuja yskänpuuskia ja uupumusta.

Hae