Hyppää sisältöön

Tuki ja neuvonta

IPF-diagnoosi tuo mukanaan muutoksia, joihin ei voi varautua etukäteen. Tunteiden ja muuttuneen arjen käsittelyyn on kuitenkin tarjolla monenlaista apua. Niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin läheistenkin olkapäähän kannattaa tukeutua sairauden kaikissa vaiheissa.

Vakava sairaus vaikuttaa elämään monin tavoin. IPF:n aiheuttama hengenahdistus ja sen mukanaan tuomat rajoitukset vaativat sopeutumista. Sairaus ja pahenemisvaiheet tuovat mukanaan ylä- ja alamäkiä, mutta apua ja tukea on saatavilla. Sairauden kanssa ei pidä jäädä yksin.

Omista ajatuksista keskusteleminen hoitohenkilökunnan ja läheisten kanssa on tärkeää. Moni kokee saavansa apua ajatustenvaihdosta saman sairauden kanssa elävien kanssa.

Tietoa ja tukea

Harvinaisista keuhkosairauksista ja vertaistuesta löydät lisätietoa Hengitysliiton sivuilta.

Tietoa sairastamisen tuista ja kuntoutuksesta Kelan sivuilla.

VERTAISTUKI

Älä jää yksin sairauden kanssa

Vertaistuki tuo uutta näkökulmaa omaan sairauteen. Mikäli vertaistuki kasvokkain ei syystä tai toisesta onnistu, löytyy apu verkosta.

Lue lisää

 

LÄHEISET

Sairastuminen vaikuttaa myös läheisiin

Läheisistä on suuri apu sairauden käsittelyssä. Läheiset voivat osallistua vertaisryhmien tapaamisiin tai tulla mukaan lääkärikäynnille.

On tärkeää, että keuhkofibroosia sairastavan läheiset huolehtivat myös omasta jaksamisestaan esimerkiksi ottamalla aikaa itselleen ja harrastuksilleen.

USEIN KYSYTTYÄ

Vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Keuhkofibroosi on harvinainen sairaus, joka herättää paljon kysymyksiä. Mistä keuhkofibroosi johtuu? Onko liikunta turvallista IPF:ään sairastuneen keuhkoille? Kokosimme yhteen yleisimmät kysymykset ja etsimme niihin vastaukset.

Katso UKK

Hae